fbpx

O nas

 

 

Jesteśmy małą, rodzinną masarnią działającą na lokalnym rynku w samym sercu Polski. Pochodzimy z rodzin wiejskich z tradycjami gospodarskimi. Od pokoleń w naszych rodzinach na potrzeby własne i najbliższych wytwarzane były wędzonki i kiełbasy w tradycyjny sposób. Pomysł na stworzenie małej masarni wywodzi się zarówno z  doświadczeń rodziców, dziadków, a także naszego zamiłowania do zdrowego, naturalnego i bardzo smacznego jedzenia.

W naszym małym zakładzie zajmujemy się produkcją zdrowych, naturalnie przyprawionych wędzonek, kiełbas, pasztetów i podrobów.

Chcemy aby Państwo również mogli spróbować wędlin naturalnie przyprawionych i w tradycyjny sposób wędzonych, bez żadnych wzmacniaczy smaku, związków chemicznych, wypełniaczy czy sztucznych barwników. Przy produkcji korzystamy z mięsa bardzo dobrej jakości z wybranych lokalnych ubojni, gdzie nie stosuje się zabiegów zwiększających objętość i wagę surowca.

W naszej masarni jako właściciele i jednocześnie pracownicy uczestniczymy osobiście w każdym etapie produkcji naszych wyrobów. Dokładamy wszelkich starań i pilnujemy aby cały proces produkcji przebiegał zgodnie z wdrożonym w naszym zakładzie systemem HACCP, który ma na celu zapewnienie zdrowej i bezpiecznej żywności.

Wszystkie nasze wędzonki i kiełbasy wędzimy w sposób naturalny i tradycyjny w wędzarniach zbudowanych z cegły szamotowej i opalanych drewnem olchowym. Taki sposób wędzenia wymaga więcej czasu i uwagi aby nasze wyroby mogły nabrać odpowiedniego smaku i wyglądu.

Ponadto nasze wędzonki są długo peklowane w odpowiedniej temperaturze i solance. Podczas długiego procesu peklowania nasze wędzonki dojrzewają, stają się kruche i delikatne. Te dwa zabiegi (długie peklowanie i naturalne wędzenie)sprawiają że nasze wyroby długo zachowują niepowtarzalny smak i  świeżość.

W naszym zakładzie nie używamy żadnej chemii, sztucznych barwników ani innych substancji zwiększających wydajność produktów.

Głównym założeniem naszej małej, rodzinnej masarni jest przekazanie w Państwa ręce i na Państwa podniebienia wędlin o prawdziwym smaku tradycyjnego wędzenia oraz naturalnego przyprawienia.

Skład naszych produktów jest bardzo krótki i prosty, podstawą jest mięso, peklosól lub sól kuchenna i naturalne przyprawy m. in pieprz, kolendra, majeranek, gałka muszkatołowa. Każdy nasz wyrób ma swoją etykietę ze składnikami oraz terminem przydatności, dostępną przy sprzedaży. Przyprawy lub mieszanki przypraw przygotowujemy własnoręcznie tuż przed produkcją konkretnego wyrobu, tak aby nie traciły one swoich najlepszych walorów smakowych.

Nie jesteśmy wielką fabryką lecz małą masarnią, w której dbamy o każdy szczegół, dbamy o to aby Państwo mogli cieszyć się polskim, tradycyjnym smakiem rzeczywiście uwędzonych i bardzo naturalnie przyprawionych wędlin.

Do Państwa wyboru pozostawiamy dużo różnych pysznych, zdrowych, naturalnych wędzonek, kiełbas, pasztetów i podrobów. Nasze wyroby długo zachowują swój smak i świeżość dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji, o który zabiegamy na każdym etapie.

Poznaj nasze wyroby

WĘDZONKI

KIEŁBASY

INNE